درمان بي خوابي و خواب اشفته
بي خوابي آشكارا بيماري اي است كه به سختي درمان مي شود. در سالهاي اخير نوروفيدبك به عنوان يك درمان بي خوابي بالقوه توجهات زيادي را به خود جلب نموده است.
بي خوابي مشكلي فراگير است. اكثر مردم لااقل يك بار در زندگي شان اين تجربه را داشته اند كه به سختي به خواب رفته اند و يا در خواب بيدار شده اند و بعضي با اين مشكل در تمام طول زندگي شان دست و پنجه نرم مي كنند. تخمين ها نشان مي دهد ۵۰ تا ۷۰ ميليون آمريكايي با مشكلات خواب و بيداري مواجه اند.
به هر حال نوروفيدبك (به عنوان يك درمان بي خوابي تكي) در بعضي مطالعات نويد بخش بوده است. در نوروفيدبك به بيمار اين امكان داده مي شود كه در زماني كه فعاليت مغزي مطلوب را دارد ( با استفاده از ثبت نوارهاي مغزي) بازخوردهاي مثبتي دريافت كند (بازخوردهاي بينايي ، شنوايي يا علامتي). و در زمانهايي كه فعاليت مغزي اش نامطلوب است بازخوردهاي منفي دريافت نمايد. ( يعني وقتي توانست عملكرد مغزي اش را اصلاح كند مورد تشويق قرار گيرد
انواع خواب :
به طور كلي از نظر روانشناسي خواب به دو نوع اصلي خواب “REM” و خواب “غير REM” تقسيم مي شود. خواب “غير REM “شامل چهار مرحله از خواب است كه به طور فزاينده اي عميق مي شود. مرحله ۱ خواب سبك است در حالي كه مرحله ۴ عميق ترين قسمت خواب مي باشد. در خواب طبيعي شما، اين مراحل و چرخه ها به طور مرتب تكرار مي شود. چنانچه در اين چرخه خواب دچار مشكل شويد دچار اختلالات خواب شده ايد. اگر خواب مناسبي نداشته باشيد به طوري كه مرتب از خواب بيدار شويد ممكن است احساس خستگي، ضعف و مشكلات تمركز و توجه، در هنگام بيداري كنيد. درمان اختلال خواب با نوروفيدبك مي تواند به عنوان يكي از روش هاي موثر و پايدار به شما در درمان اختلال خواب كمك كند.
انواع اختلالات خواب
براي بهبود عملكرد، شما حدودا به ۸ ساعت خواب نياز داريد البته نياز هركس به خواب متفاوت است. اگر دچار مشكل در به خواب رفتن يا خواب در طول شب باشيد، و يا اگر خيلي زود از خواب بيدار مي شويد يا در تمام طول روز خواب آلود هستيد، اگر بيش از حد در طول روز خسته هستيد، ممكن است يكي از اختلالات خواب زير را داشته باشد.
۱- اختلال ريتم شبانه روزي
به طور معمول، خواب شب ما توسط ريتم شبانه روزي تنظيم مي شود.
اين ساعت درون بدني ما در بخش كوچكي از مغز به نام هسته suprachiasmatic از هيپوتالاموس است. اين قسمت درست بالاي اعصابي است كه از پشت چشم خارج مي شوند. نور و ورزش مي توانند كار تنظيم مجدد ساعت بدن را انجام دهند و مي توانند آن را به جلو يا عقب حركت دهند! ناهنجاري هاي مربوط به اين ساعت اختلالات ريتم شبانه روزي ناميده مي شوند.
اختلالات ريتم شبانه روزي شامل جت لگ (به هم خوردن ريتم شبانه روزي خواب به دنبال مسافرت هاي طولاني هوايي) ، تنظيمات خواب به دليل تغيير كار، سندرم تاخير فاز خواب (خواب و از خواب بيدار شدن خيلي دير)، و سندرم پيشرفته فاز خواب (خواب و از خواب بيدارشدن خيلي زود.
۲- بي خوابي
افرادي كه به بي خوابي بي توجهي مي كنند، اگر آنها به اندازه كافي در شب نخوابند ممكن است دچار مشكل به خواب رفتن و يا ممكن است مكررا در طول شب يا صبح زود از خواب بيدار شوند. يك مشكل بي خوابي اين است كه بر فعاليت هاي روزانه شما تاثير مي گذارد. بي خوابي دلايل بسياري دارد كه از جمله آنها مي توان به موارد زير اشاره كرد : استرس ، اضطراب، افسردگي، به الگوها و عادت به خواب ناكافي، اختلالات ريتم شبانه روزي، و مصرف برخي داروها. شما مي توانيد براي مشاوره استرس ، مشاوره اضطراب ، مشاوره افسردگي و رفع ساير اختلالات به مشاور روانشناس خوب مراجعه كنيد.
۳- خرناس
بسياري از بزرگسالان خروپف مي كنند. سر و صدا توليد مي شود . خرخر كردن مي تواند تنها به دليل سر و صداي آن باعث ناراحتي شود. همچنين ممكن است نشانگر يك مشكل خواب جدي تر به نام آپنه خواب باشد.
۴- آپنه خواب
آپنه خواب زماني رخ مي دهد كه راه هوايي فوقاني به طور كامل و يا جزئي مسدود شده باشد. و وقفه در تنفس به طور منظم براي مدت كوتاه رخ دهد كه اين مسئله شما را از خواب بيدار مي كند. اين مي تواند باعث خواب آلودگي شديد در طول روز شود. آپنه خواب شديد ممكن است با فشار خون بالا و خطر ابتلا به سكته مغزي و حمله قلبي در ارتباط باشد.
علل بي خوابي
طبق بررسي هايي كه صورت گرفته تا 80% بي خوابي ها را مي توان تشخيص علت داد كه با رفع علت مشكل
بي خوابي هم برطرف مي شود:
1ـ يكي از علل شايع بي خوابي در شيرخواران و كودكان، تغذيه نامناسب و گرسنگي است. همچنين اجابت مزاج و سوختگي ادرار، گرما و سرماي زياد محل خواب، نور و سر و صداي زياد، باعث اشكال در شروع خواب مي شود.
2ـ دردهاي ناشي از بيماري هاي جسمي و احساس ناراحتي نيز مي تواند باعث بي خوابي و اشكال شروع و دوام خواب شود.
3ـ يكي از علل مهم بي خوابي آپنه خواب يا Sleep Apneaمي باشد كه بيشتر در نوزادان و شيرخواران ديده مي شود كه در طي خواب مكررا تنفس قطع مي شود و به طور واكنشي باعث بيدار شدن كودك مي شود. گاه وقفه تنفسي تا 300 بار هم تكرار مي شود و متأسفانه عامل مرگ در گهواره نوزاد يا شيرخوار مي شود، بنابراين به مراقبت بيشتري نياز است.
4ـ اضطراب به دو صورت ساده و مزمن باعث بي خوابي مي شود. اضطراب هاي ساده بيشتر در سنين كودكي و نوجواني منجر به بي خوابي مي شود. مثل اضطراب قبل از امتحان يا موقعيت خاص، تغيير محل خواب، مسافرت و … در اين موارد اغلب مشكل در آغاز خواب است. به ندرت اين حالت به صورت مزمن و طولاني در مي آيد كه مداخله دارويي الزامي مي شود!
در جريان اضطراب هاي مزمن مثل اضطراب جدايي Separated Anexiety، ترس از خواب ديدن و كابوس Nightmare، ترس از مردن و اتفاق ناگوار، افكار مزاحم وسواسي، شب ادراري، اضطراب قبل از مشكلات روانپزشكي ماژور (پره سايكوز)، تنش هاي عضلاني مزمن نيز افراد دچار بي خوابي مي شوند به طوري كه هم در شروع خواب و هم در ادامه خواب دچار مشكل مي شوند و بيدار شدن هاي مكرر باعث خستگي مفرط و خواب آلودگي در طول روز مي شود.
5ـ افسردگي: يكي از معيارهاي تشخيص افسردگي، بي خوابي است. در جريان افسردگي، شروع و ادامه خواب مشكل است.
6ـ پركاري تيروئيد ممكن است منجر به بي خوابي و كاهش خواب شود؛ معمولاً خواب كوتاه و منقطع مي شود.
7ـ بي خوابي در خانم ها بيشتر ديده مي شود و معمولاً با افزايش سن مرتبط است.
8ـ برخي داروهاي محرك مغز (سمپاتوميمتيك ها)، سيگار، الكل، مواد مخدر و آنتي بيوتيك ها باعث بي خوابي مي شوند.
9ـ تقريبا همه اختلالات روانپزشكي و طبي با اختلال خواب از جمله بي خوابي همراه هستند.
10ـ كامپيوتر و تلويزيون به دليل اثرات محرك بر مغز و ساير تأثيرات مخرب بخصوص ديدن فيلم هاي ترسناك و تخيلي و بازي هاي كامپيوتري مخرب باعث اشكال در شروع و ادامه خواب مي شوند و معمولاً عملكرد مفيد افراد كاهش مي يابد..
برچسب: ،